Simonlyvergelijken.net

Mobiele aanbieders mogen inflatiecorrectie toepassen op lopende contracten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geoordeeld. Het verhogen van de prijs als gevolg van inflatie is daarmee geen wijziging van de contract voorwaarden.

Niet onder contract uit
De Oostenrijkse mobiele aanbieder werd voor de rechter gesleept door de Oostenrijkse Consumentenorganisatie. Die vindt dat het toepassen van inflatiecorrectie valt onder het veranderen van de contractvoorwaarden. Europees is geregeld dat de consument dan voortijdig en boetevrij onder het contract uit mag.

Maar het Europese Hof van Justitie is het daar niet mee eens. Het Hof vindt dat het geen contractbreuk is, zolang in de algemene voorwaarden staat dat de aanbieder inflatiecorrectie mag toepassen.

T-Mobile moet berekening veranderen
Steeds meer Nederlandse providers passen ook inflatiecorrectie toe. Hoe dat gebeurt, verschilt per provider. De meeste providers houden vast aan de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), maar bijvoorbeeld T-Mobile doet dat niet.

De provider berekent de inflatie over twee kwartalen van het kalender jaar en de eerste twee kwartalen van het nieuwe kalenderjaar. Daardoor valt het inflatiecijfer vaak hoger uit. Dat mag niet meer, oordeelt het Europese Hof. T-Mobile moet gebruikmaken van de cijfers van het CBS, die over een heel kalenderjaar rekenen.

Providers moeten melding maken
Providers mogen niet zomaar de prijs veranderen als gevolg van inflatie. Het moet duidelijk in de algemene voorwaarden staan, en de provider moet de klant op de hoogte stellen. Verzuimt de mobiele aanbieder dat te doen, dan is dat toch contractbreuk.

Wie is geconfronteerd met inflatiecorrectie zonder dat daar melding van is gemaakt, mag het contract ontbinden en de hogere tarieven die in rekening zijn gebracht terugvorderen. In dat geval is er namelijk sprake van contractbreuk door de provider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *