Simonlyvergelijken.net

In Noord-Groningen wordt geëxperimenteerd met 5G. De Nederlandse proeftuin is afgelopen vrijdag officieel van start gegaan. Het ministerie van Economische Zaken, Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, de Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen hebben daartoe een convenant gesloten.

Praktijktesten met 5G alleen in Groningen

Groningen is Europees gezien de enige plek waar geëxperimenteerd wordt met 5G. Dat is de vijfde generatie van mobiele netwerken, de opvolger van ons huidige 4G-netwerk. De praktijktesten worden uitgevoerd op de Zernike Campus in Groningen.

Onder de naam ‘5Groningen’ zullen de verschillende partners in de sectoren verkeer en logistiek, zorg, leefomgeving en energie en landbouw slimme oplossingen gaan verzinnen. Die moeten dan gaan werken met het nieuwe netwerk. Zo zou het netwerk snel genoeg zijn om zelfrijdende auto’s te besturen of ziekten in gewassen te monitoren.

Pas in 2020 voor consumenten

Naar verwachting zal 5G tussen 2020 en 2022 ook voor consumenten beschikbaar komen. Volgens de initiatiefnemers profiteert ‘de hele noordelijke economie’ van het nieuwe netwerk.

De bedoeling is dat veel nieuwe bedrijven zich in de regio gaan vesten, omdat er snel internet beschikbaar is. De nieuwe standaard voor mobiel internet moet veel sneller worden dan 4G. Het wordt dan ook mogelijk om heel veel apparaten tegelijk te kunnen verbinden op het netwerk. Het gaat dan allang niet meer om alleen smartphones en tablets,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *