Simonlyvergelijken.net

Servicenummers mogen niet langer meer kosten dan een gewoon gesprek. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. In Duitsland liep een zaak rondom de servicenummers, omdat een webwinkel veel hogere kosten rekende dan het ‘basistarief’.

Basistarief

In de Europese richtlijn voor consumentenbescherming staat dat lidstaten verplicht zijn erop toe te zien dat handelaren voor telefonische service niet meer mogen rekenen dan het basistarief. Wat dat precies inhoudt, staat niet in de richtlijnen.

Nu legt het Hof het basistarief dus uit: de kosten van het bellen naar een servicenummer mogen niet hoger zijn dan een oproep naar een gewoon vast of mobiel nummer. Het hof noemt een hoger tarief ‘onwenselijk’.

Kosten servicenummers in Nederland

De situatie in Nederland is niet hetzelfde als in Duitsland. Een paar jaar geleden werden de regels al aangepast. De tarieven voor telefonische klantenservice zijn gesplitst in een zogenaamd verkeerstarief en een servicetarief. Voor beide nummers gelden grenzen. Zo mag een bedrijf bijvoorbeeld 1 euro rekenen als kosten voor een gesprek.

Het ministerie van Economische Zaken is nu verplicht om de regels in overeenstemming te brengen met de uitspraak van het Europees Hof. De Autoriteit Consument en Markt gaat daarop toezien. Als komt vast te staan dat het basistarief alleen geldt voor de verkeerskosten, dan moeten bedrijven vanaf nu altijd gratis telefonische service verlenen. Komt ook vast te staan dat het basistarief een deel van de kosten dekt, dan moet er een nieuwe splitsing komen, zeggen telecomexperts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *