Simonlyvergelijken.net

Het klinkt misschien gek, maar het is een feit: gratis apps leveren meer omzet op dan apps die betaald gedownload kunnen worden. Dat blijkt uit onderzoek van Gartner.

In-app aankopen bij gratis apps

Bij veel gratis apps is het mogelijk om in-app aankopen te doen. Dat betekent dat de gebruiker kan betalen voor bijvoorbeeld extra functies. Gratis apps met in-app aankoopmogelijkheden halen ongeveer 24 procent meer geld op dan apps waar gebruikers bij installatie al voor moeten betalen.

Vaak is het ook mogelijk om premiumdiensten in de app te gebruiken, die voor niet-betalende gebruikers ontoegankelijk zijn. Op die manier kunnen de ontwikkelaars toch geld verdienen aan een gratis applicatie.

Omzet

Tussen augustus en september 2015 bleken smartphonegebruikers in de Verenigde Staten, Groot Brittannië en China gemiddeld 7,40 dollar per persoon uit te geven aan apps die direct bij het downloaden betaald moeten worden. Dat is 1,80 dollar minder dan bij apps met een optie om in-app aankopen te doen. Daar geven gebruikers gemiddeld 9,20 dollar uit.

Verwachting waarmaken

Wie een gratis app downloadt, doet dat vooral om de applicatie te ontdekken. Als de app bevalt, zijn gebruikers eerder geneigd te betalen voor de app dan wanneer nog niet meteen duidelijk is wat de app precies biedt en wat de gebruiker mag verwachten.

Daarmee is de drempel om een gratis app te downloaden veel lager dan voor een betaalde app. Apps met in-aankoopmogelijkheden scoren aanzienlijk beter.

Advertenties

Applicaties die geen optie hebben om gebruik te maken van premium opties hebben vaak alsnog een verdienmodel: advertenties. Van alle gebruikers heeft 20 procent wel eens op een advertentie geklikt in een app. Ontwikkelaars van applicaties krijgen meestal per advertentieklik betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *