Simonlyvergelijken.net

Goedkope smartphones hebben gezorgd voor een lagere inflatie in Nederland. Gemiddeld waren smartphones in 2016 zo’n 12,1 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Mobiele telefonie ook goedkoper

Het afgelopen jaar waren niet alleen smartphones goedkoper dan het jaar ervoor. Ook abonnementen voor mobiel bellen, sms’en en mobiel internet waren gemiddeld vier procent goedkoper. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Doordat de telecommarkt het afgelopen jaar met lagere prijzen kwam, is de inflatie in 2016 iets afgeremd. Dat houdt in dat het prijspeil van producten minder hard steeg dan verwacht. Goedkopere smartphones en goedkopere mobiele telefonie hebben dus een drukkend effect gehad op de algehele prijzen.

Prijs smartphones daalde flink

De prijs voor een smartphone daalde flink. Gemiddeld werd een mobiele telefoon in 2016 zo’n 12,1 procent goedkoper. Om tot die bevinding te komen, analyseerde het CBS de consumentenprijzen.

Ondanks goedkopere smartphones toch inflatie

Ondanks de goedkopere smartphones en goedkopere mobiele telefonie was er toch sprake van inflatie. Veel andere producten en diensten werden namelijk wel duurder. Met name kranten, boeken en tijdschriften werden duurder. Die producten stegen maar liefst zes procent in prijs. Daarnaast werden ook vakantiebestemmingen duurder.

Nederlanders betaalden in 2016 ook meer voor vakantiebestemmingen en we betaalden meer voor rookwaren, spelartikelen, planten, huisdieren, alcoholvrije dranken en goederen voor recreatie en cultuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *