Gezinsprovider OpenMobile zet zogenaamde ‘tools’ in waarmee ouders het bel-, sms- en internetgedrag van hun kinderen in toom kunnen houden. Het uiteindelijke doel is telefoonregels binnen het gezin bespreekbaar te maken en de nachtrust weer terug te brengen.
Dataplafond
OpenMobile-klanten kunnen ook per gebruiker of apparaat een apart dataplafond instellen. Dat kan met de zogenaamde ‘Samen Delen’-bundel. Er wordt gebruikgemaakt van één bundel met meerdere simkaarten. Ouders kunnen zo instellen welke hoeveelheid data gewenst is per gebruiker.
Is de limiet bereikt? Dan gaat het internet uit. Het is de bedoeling dat de kinderen van tevoren weten hoeveel data ze mogen gebruiken. Zo kunnen ze leren verantwoord om te gaan met de telefoon.
Apps beheren
Daarnaast is het mogelijk websites en applicaties uit te schakelen aan de hand van een categorie. 18+-websites en websites met veel geweld kunnen bijvoorbeeld geblokkeerd worden. De toegang kan verschillen voor iedere gebruiker binnen de bundel.
De provider stelt ouders ook in staat te bepalen wie tot welke applicaties toegang heeft, en op welk tijdstip. Ouders kunnen bijvoorbeeld instellen dat WhatsApp niet gebruikt kan worden tussen 16.00 en 20.00. Die tijd kan besteed worden aan bijvoorbeeld huiswerk. De tool kan ook gebruikt worden voor andere applicaties. Zo kan er bijvoorbeeld een slot op het hele internet, vlak voor bedtijd. Op die manier krijgen kinderen genoeg nachtrust.
Nachtrust verstoord door smartphones
In 2012 deed de Universiteit van Antwerpen al onderzoek naar het effect van smartphones op onze nachtrust. Uit het onderzoek blijkt dat smartphones en tablets een slechte invloed op de nachtrust hebben.
Volgens de onderzoekers worden de hersenen gestimuleerd door de informatie, die ze vervolgens moeten verwerken. Daarnaast spelen emoties mee. Wie een minder leuk bericht krijgt voor het slapengaan, zal slechter slapen. Het slaaphormoon melatonine wordt er door onderdrukt. Zie voor meer informatie de website van Openmobile.