Simonlyvergelijken.net

Slechts een kwart van alle Nederlanders heeft een app op op zijn smartphone staan om het toestel te beschermen tegen virussen, malware of hackers. Daarmee lopen Nederlanders niet echt warm voor beveiligings-apps. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper in haar Consumer Panel.

Wel bewust, geen beveiliging

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van alle Nederlanders zich wel bewust is van virussen, malware en hack-aanvallen op smartphones. Toch installeert slechts een kwart van alle Nederlanders beveiligingssoftware.

Opmerkelijk is dat vooral 65-plussers maatregelen nemen om hun smartphone te beveiligen. Dat doen zijn vaker dan gemiddeld. Waarschijnlijk maken 65-plussers zich meer zorgen om de gevaren van mobiele technologie.

Meest gebruikte apps

De drie meest gebruikte beveiligingsapps zijn AVG, Avast en McAfee. AVG is van de drie apps de meest gebruikte virusscanner. Het is op twaalf procent van de Nederlandse smartphones terug te vinden. Avast staat op vijf procent van alle smartphones en McAfee op vier procent.

Gebruikers van iPhones zijn het veiligst, omdat het systeem van Apple erg gesloten is. Volgens beveiligingsexperts lopen Android smartphones een iets groter risico omdat gebruikers ook buiten de Google Play Store apps kunnen downloaden en installeren. Wie alle apps uit de Play Store haalt, loopt nagenoeg geen risico.

Bewust met Android

Vorige week bleek uit een rapport van Google dat slechts 0,15 procent van de apps uit de Play Store besmet is met malware of virussen. Van alle toestellen met illegale software erop werden op 0,5 procent potentieel gevaarlijke apps aangetroffen.

Volgens Google wordt vooral in Rusland en Azië veel illegale software geïnstalleerd. In Android zit een scanner die gedragingen van apps in de gaten houdt en potentieel gedrag detecteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *