Simonlyvergelijken.net

De lidstaten van de Europese Unie hebben maandagnacht een principeakkoord bereikt over de afschaffing van zogeheten roamingkosten. Die houden in dat er voor de telecomgebruiker extra kosten worden berekend als hij gebruikmaakt van een ander netwerk dan het eigen – veelal gaat het dan om belkosten in het buitenland. De ervaring leerde dat die kosten over het algemeen erg hoog opliepen.

In de praktijk betekent het voorlopige akkoord dat er in heel de Europese Unie één vast tarief gaat gelden. Of een Nederlander met zijn Nederlandse abonnement nu in Nederland zelf belt of elders in de Europese Unie, maakt vanaf 2017 wat betreft de kosten niet veel meer uit. Het tarief voor bellen en datagebruik waarvoor het contract is afgesloten geldt dan ook in het buitenland.

De discussies binnen Europa over roamingkosten zijn al jaren actueel. Veel landen in het oosten van het continent zagen 2018 als ideaal jaar om te starten;  in het westen vonden ze een akkoord hoe sneller hoe beter. Dat de definitieve datum nu in juni 2017 wordt gelegd, is een compromis tussen Oost- en West-Europese landen. Voor veel Oost-Europese landen was 2015 te vroeg omdat een snelle afschaffing de binnenlandse markt te veel zou beïnvloeden, terwijl veel populaire vakantiebestemmingen juist zullen profiteren van een dergelijke regeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *