Simonlyvergelijken.net

Providers mogen geen ‘gratis’ Netflix meer aanbieden bij een sim only abonnement. Tot nu toe konden klanten van bepaalde aanbieders naar Netflix kijken zonder het uit de mobiele databundel ging. Dat mag nu niet meer, heeft de Tweede Kamer besloten. Vandaag werd een wet aangenomen waarin staat dat het niet mag.

Oneerlijke concurrentie bij een abonnement

De Tweede Kamer vindt het oneerlijk dat bedrijven als Netflix en Spotify deals kunnen sluiten met telefoonproviders. Andere bedrijven hebben niet dezelfde voordeeltjes. Het is daarom, volgens de Kamer een vorm van ‘oneerlijke concurrentie’.

Nu kunnen gebruikers bij bepaalde providers en een bepaald abonnement nog Spotify en Netflix bekijken zónder dat het uit hun databundel gaat. Daar komt met de nieuwe wet een eind aan.

Overal kijken en luisteren

Uit cijfers blijkt dat consumenten eerder kiezen voor een dienst waarbij men overal tv kan kijken of muziek kan luisteren, dan bij een dienst waarbij dat alleen via wifi kan, omdat het anders te veel dataverkeer kost. Dat is voor de Tweede Kamer de belangrijkste reden om het ‘gratis’ kijken en luisteren te verbieden.

Er was al een wet die positieve discriminatie voor bedrijven verbood, maar die was door Europese wetgeving niet meer van toepassing. Omdat steeds meer providers deals sluiten met bijvoorbeeld Netflix en Spotify, boog de Tweede Kamer zich er nog eens over.

Onduidelijkheden verhelderen

In de Europese wetgeving zitten nog onduidelijkheden Het ministerie van Economische Zaken is nu verplicht om ook andere onduidelijkheden in de regels te verhelderen. Anders kunnen providers toch nog een kleine maas in de nieuwe, vage Europese wetgeving vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *