Mobiele aanbieders hoeven geen data meer op te slaan. Het bewaren van telecomgegevens is een zeer ernstige inbreuk op het privéleven van Europeanen, zo heeft de rechtbank besloten. Provider Tele2 had een rechtszaak aangespannen om de verplichting van tafel te krijgen.
Goudmijn voor inlichtingendiensten
In veel landen geldt een bewaarplicht. Dat houdt in dat telecombedrijven op grote schaal telecomgegevens moeten opslaan. Ze moeten bijvoorbeeld bewaren wie met wie heeft gebeld of ge-sms’t, op welke locaties klanten zich bevinden en zelfs de inhoud van verstuurde berichten wordt opgeslagen.
Daarmee is de bewaarplicht een goudmijn voor inlichtingendiensten. Zij kunnen bijvoorbeeld verdachte situaties monitoren. Daarnaast kan verstuurde data werken als bewijs. Volgens het Europese Hof kan data autoriteiten helpen, maar is het medicijn erger dan de kwaal.
Inbreuk door bewaarplicht
Bij de meeste verstuurde berichten is de inhoud onschuldig van aard. Het bewaren van de data is daarom onnodig. Volgens het Europees Hof wordt daarmee inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Het Hof ziet de inbreuk als ‘bijzonder ernstig’.
Europese providers hoeven zich daarom niet meer aan de plicht te houden. De bewaarplicht was ingesteld door Europese lidstaten. De lidstaten mogen de plicht alleen hanteren als er alleen strikt noodzakelijke data wordt opgeslagen.
Verdachte berichten
Het Europese Hof lijkt aan te sturen op de opslag van verdachten en niet van onschuldige burgers. Volgens het Hof is het onwenselijk dat providers data van burgers zomaar moeten opslaan.
Het is niet voor het eerst dat een rechtbank een streep zet door de bewaarplicht. In 2015 keurde de rechtbank in Den Haag de uitgebreide bewaarplicht in Nederland al af. Vanaf dat moment werd er op alle niveaus gesproken over een nieuwe bewaarplicht en hoe deze er uit zou moeten zien.