Simonlyvergelijken.net

De Finse provider Elisa heeft naar eigen zeggen een snelheidsrecord verbroken. De mobiele aanbieder stelt dat het een snelheid van 1,9 gigabyte per seconde heeft behaald op haar 4G-netwerk. Dat gebeurde op een testnetwerk.

Experts niet onder de indruk van record provider

Techexpert Nick Wood van Total Telecom zegt tegenover de BBC niet onder de indruk van het record te zijn. Volgens Wood wil het uitrollen van een dergelijk snel netwerk niet zeggen dat de consument dezelfde snelheden ervaart: “Dat komt doordat de netwerkcapaciteit gedeeld moet worden door meerdere consumenten.”

Dat is jammer, want een snelheid van 1,9 gigabyte per seconde zou betekenen dat er complete films bekeken kunnen worden, in hoge kwaliteit, met slechts 44 seconde downloadtijd.

Techniek van Huawei

Provider Elisa zelf gelooft er wel in. De aanbieder van mobiele telefonie stelt gebruik gemaakt te hebben gemaakt van techniek die al op de markt is. Het telecombedrijf zou technieken van de Chinese smartphonegigant Huawei hebben gebruikt.

Officieel kan het snelste commerciele netwerk ter wereld snelheden behalen van 300 MB per seconde. Elisa hoopt dat record snel over te mogen nemen. Binnen twee tot drie jaar zou het mogelijk moeten worden dat Finnen gebruik kunnen maken van snelheden van een gigabyte per seconde of meer. Volgens het bedrijf zou dat nodig zijn omdat de kwaliteit van videostreaming snel vooruit gaat.

5G

Providers zijn dan wel bezig met het verbeteren van het 4G-netwerk, achter de schermen wordt er al gewerkt aan een 5G-netwerk. Dat netwerk zou in 2020 toegankelijk moeten worden. In februari behaalde een universiteitsteam snelheden van een terabyte per seconde op zo’n netwerk. Naar verwachting zal 5G binnen 10 jaar het meest gebruikte netwerk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *