Simonlyvergelijken.net

Finland maakt massaal gebruik van mobiel internet. Sterker: het Scandinavische land heeft het hoogste mobiele dataverbruik ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Tefficient.

Grootgebruikers van mobiel internet

Het is niet voor het eerst dat Finland wordt uitgeroepen tot wereldkampioen mobiele data verbruiken. Vorige maand was het land ook al de wereldleider op dataverbruikgebied. In 2014 was dat ook al zo.

Gemiddeld gebruikt de Fin zo’n 13 gigabyte per maand aan mobiel internet. Dat komt vooral doordat de mogelijkheden steeds uitgebreider worden en de kosten vrij laag blijven.

Goedkope data

In Finland kost mobiel internetten bijna niets. Het gros van de abonnementen heeft dan ook een ongelimiteerde databundel. Ongeveer 98 procent van het land heeft 4G-dekking, met erg hoge snelheden.

Dat draagt eraan bij dat Finnen massaal gebruik maken van het mobiele netwerk. Met zulke hoge snelheden is het verleidelijk om een paar HD-films bij elkaar te streamen.

Nederland vs. Finland

De kosten voor mobiel internet zakken ook in Nederland, maar het zal waarschijnlijk nooit zo goedkoop worden als in Finland. De Europese Commissie laat bijvoorbeeld al roamingkosten zakken en de voorwaarden rond netneutraliteit worden aangescherpt, maar we kunnen Finland nog lang niet voorbij.

Uit eigen onderzoek blijkt dat er in Nederland geen enkele provider is die een verbruik van 13 gigabyte per maand toestaat. Bij de meeste aanbieders geldt een ‘Fair Use Policy’, waar in staat dat het maximale verbruik ongeveer 6 gigabyte per maand mag zijn. Daarnaast is zo’n uitgebreid abonnement niet verkrijgbaar voor onder de 40 euro per maand. In Nederland is het gemiddelde verbruik dan ook 361 MB per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *