Simonlyvergelijken.net

De Europese onderzoeksinstantie Europol waarschuwt in een nieuw rapport voor slecht beveiligde smartphones. Volgens Europol is het aantal virussen, malware, ransomware en phishingpogingen flink toegenomen.

Europol ziet verschuiving

Europol ziet een verschuiving van computers naar draagbare apparaten. Steeds meer criminelen richten hun pijlen op smartphones en tablets. Dat vormt voor consumenten een groot gevaar, stelt de Europese onderzoeksinstantie.

Uit eerder onderzoek van Telecompaper bleek eerder al dat 75 procent van de Nederlanders zijn of haar telefoon niet goed heeft beveiligd. Met name Android-gebruikers zijn vaak de klos

Android

Android is als open platform gemakkelijk te kraken. Dat komt doordat iedereen applicaties kan ontwikkelen en toevoegen. Doordat het systeem zo open is, zijn kritische veiligheidsproblemen ook altijd openbaar. Die problemen kunnen eenvoudig door kwaadwillenden worden gebruikt.

iOS is veiliger

Uit onderzoek blijkt dat iOS van Apple veiliger is. De smartphonefabrikant houdt het systeem erg gesloten. Onder normale omstandigheden kunnen geen apps buiten de App Store geïnstalleerd worden. Toch ziet Europol een stijging in het aantal beveiligingslekken in iOS.

Onbekende bronnen

Simonlyvergelijken.net raadt aan geen apps uit onbekende bronnen te installeren op de smartphone. Door alleen apps van vertrouwde ontwikkelaars te installeren, wordt de kans op besmetting met malware, virussen of ransomware een stuk kleiner. Phishing blijft het grootste risico. Geen virusscanner kan daar goed tegen beschermen. Bij phishing doen criminelen zich voor als legitieme bedrijven, zoals banken en overheidsinstanties, om persoonlijke informatie los te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *