Simonlyvergelijken.net

De ministers van telecom in de Europese Unie gaan vergaderen over de tarieven voor roaming binnen de Europese Unie. De vergadering gaat plaats vinden op 2 december en gaat ook over andere plannen van de Europese Commissie, maar de vaststelling van de roamingtarieven is het belangrijkste punt op de agenda.

Voorstel over tarieven roaming

Op 2 december moeten de Europese landen een voorstel aannemen over de tarieven van roaming. Er is al een akkoord op ambtelijk niveau, maar de ministers binnen de Europese Unie hebben officieel nog geen groen licht gegeven.

De kosten voor een belminuut bellen in een ander land binnen de EU gaan dalen naar 4 cent. De kosten van een sms gaan naar 1 cent en roaming wordt iets duurder: 1 eurocent per MB. Na een tijdje gaan ook de kosten voor roaming naar beneden, naar 0,5 eurocent. De meeste landen stemden voor deze tarieven, maar Nederland stemde samen met tien andere lidstaten tegen.

Toerisme

Er is een duidelijk verschil te zien in de stemmingen. Sterker: er is sprake van een tweedeling. Die wordt veroorzaakt door het verschil in toerisme. In landen waar veel toerisme is, wordt over het algemeen akkoord gegaan met de plannen. In wat noordelijkere landen, waar relatief weinig toerisme is, stemt men tegen de plannen.

Operators met veel uitgaand reisverkeer hebben een belang bij lagere tariefplafonds, terwijl operators met veel inkomend reisverkeer belang hebben bij hogere tariefplafonds. Op die manier wordt er dan ook gestemd.

Vodafone

Vodafone heeft een bijzondere positie binnen de Europese Unie. Die provider kan abonnees grotendeels op het eigen netwerk houden. Het telecombedrijf heeft geen belang bij lagere tarieven en de regeringen van de grote landen gaan daar in mee.

Met deze wetenschappen gaan de lidstaten de onderhandelingen in. Het Europees Parlement bepaalt op 29 november wat zij van de zaak vindt. Volgens Economische Zaken zal het Parlement inzetten op veel lagere tarieven. In het uiteindelijke akkoord zullen de tarieven nog verder dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *