Simonlyvergelijken.net

De Europese Commissie wil dat alle Europeanen in 2025 gebruik kunnen maken van 5G. Daarnaast moet in 2020 in iedere Europese stad gratis Wi-Fi beschikbaar zijn. Deze ambitieuze plannen heeft voorzitter Jean-Claude Juncker gepresenteerd.

Koploperspositie met 5G

De Europese Unie moet een koploperspositie krijgen als het gaat om digitalisering. 5G en gratis Wi-Fi zijn de belangrijkste uitgangspunten voor de Europese Commissie.

Binnen nu en vier jaar moet in het centrum van iedere Europese stad gratis Wi-Fi beschikbaar zijn. Over minder dan tien jaar, in 2025, moet iedere Europeaan toegang hebben tot snelle 5G-netwerken. Dat is ambitieus, want providers werken nu nog aan het verbeteren van hun 4G-netwerken.

De eerste 5G-netwerken

Europa wil vooroplopen op het gebied van nieuwe technieken, waaronder 5G. De eerste netwerken moeten al snel uitgerold worden; in 2018 moeten de eersten beschikbaar zijn. Daarna moet de ontwikkeling zo snel gaan, dat in 2025 5G de standaard is. Nu wordt er al getest met het nieuwe netwerk.

De snelheden gaan dan ook fors omhoog. De vijfde generatie technologie zou een downloadsnelheid van ongeveer een gigabyte per seconde opleveren.

120 miljoen euro

Om alle Europese steden te kunnen voorzien van gratis Wi-Fi trekt de Europese Commissie 120 miljoen euro uit. Openbare gebouwen, parken en pleinen kunnen dan van draadloos internet worden voorzien. De investeringen leveren ook banen op: er komen ongeveer 2 miljoen banen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *