Simonlyvergelijken.net

De Europese Commissie heeft een belangrijk compromis gesloten tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten. Het compromis gaat over de verlaging van de zogenaamde ‘wholesaletarieven’. Dat zijn de tarieven die gelden voor gebruik van een telefoon in het buitenland. Het is de basis voor het afschaffen van de roamingtarieven.

15 juni afschaffing roaming

Op 15 juni 2017 wordt het mogelijk voor alle inwoners van de Europese Unie om hun telefoon in een ander land binnen de Europese Unie te gebruiken. Daarbij mogen dan geen extra kosten berekend worden. Het verbruik moet dus op dezelfde manier behandeld worden als verbruik in eigen land.

Telecomproviders brengen elkaar nu nog hoge tarieven in rekening voor het gastgebruik van een netwerk. De afschaffing van de roamingtarieven zou daarom kunnen leiden tot flinke verliezen voor providers met lage tarieven in eigen land. Zij protesteerden daarom tegen de roamingtarieven die het Europees Parlement oorspronkelijk in gedachten had. Die tarieven waren fors lager dan het huidige tarief.

Doorbraak

De Europese Commissie meldt nu een belangrijke doorbraak in de onderhandelingen. Het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie hebben een compromis gesloten. Het compromis houdt in dat de wholesaletarieven 15 juni dit jaar omlaag gaan.

Telecomproviders mogen elkaar dan nog maximaal 7,70 euro per gigabyte dataverkeer, 0,032 euro per belminuut en 0,01 euro per sms in rekening brengen. De tarieven worden tot 2022 jaarlijks verlaagd, waardoor ze uiteindelijk op 2,50 euro per gigabyte uitkomen.

Geen directe verbetering

Wat merkt de consument daar concreet van? Eigenlijk nog niets. Het besluit vormt de basis van ‘Roam Like At Home’. Vanaf dan gaat bellen, sms’en en mobiel internetten in andere EU-landen gewoon uit de Nederlandse bel-, sms- of databundel. In het buitenland gelden dan dus ook de Nederlandse tarieven voor Nederlandse gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *