Simonlyvergelijken.net

De Europese Commissie gaat roamingtarieven toch afschaffen. Vanaf 2017 mogen providers geen hogere tarieven meer rekenen voor gebruik van de mobiele telefonie binnen de Europese Unie. Per juni 2017 wordt roaming afgeschaft. Dat staat in het nieuwe voorstel dat de Commissie heeft gepresenteerd.

Geen limieten voor roaming

Eerder deze maand publiceerde de Europese Commissie ook al een voorstel, maar deze werd onder druk van het Europees Parlement weer ingetrokken. In het nieuwe voorstel wordt er vanuit gegaan dat de roamingtarieven in 2017 volledig worden afgeschaft. Er zijn dan ook geen limieten in tijd of volume meer.

In het eerdere voorstel stond dat Europeanen tot 90 dagen per jaar zonder extra kosten zouden moeten kunnen bellen, sms’en en internetten in andere Europese landen. Die afspraak is er nu uit gehaald.

Niet eindeloos

Dat de Europese Commissie de roamingtarieven volledig wil afschaffen, betekent niet dat klanten van providers straks eindeloos in het buitenland gebruik mogen maken van hun mobiel. Wie dat wel doet, kan alsnog rekenen op extra kosten. De Commissie kiest namelijk voor een model met een zogenaamde ‘Fair Use Policy’. Misbruik wordt dan bestraft.

Om misbruik vast te stellen moet de provider uitgaan van de woonplaats van de gebruiker. Wie in Belgie een simkaart koopt maar deze permanent in Nederland gebruikt, misbruikt de dienst. Datzelfde geldt voor mensen die een simkaart slechts enkele keren per jaar gebruiken. Nationale toezichthouders moeten straks optreden tegen dit soort misbruik.

Nog niet goedgekeurd

Het nieuwste voorstel is nog niet goedgekeurd. Op dit moment liggen de plannen bij de BEREC, het orgaan waarin alle nationale toezichthouders zitten. Ook de marktpartijen en andere belanghebbenden kunnen nog bezwaar indienen. Op 15 december volgt een stemming in het Europees Parlement. Wordt het nieuwe voorstel aangenomen, dan worden de nieuwe regels per 15 juni 2017 van kracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *