Simonlyvergelijken.net

Op 15 juni 2017 komt er definitief een einde aan de aparte tarieven voor roaming in andere EU-landen. Dat zijn de kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon in andere landen binnen de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt.

Geen kosten voor roaming meer

De Europese Commissie wil af van de kosten voor roaming binnen de Europese Unie. Wie vanaf 15 juni 2017 naar een ander EU-land gaat, betaalt net zoveel in het buitenland als in Nederland.

Sinds de opkomst van de mobiele telefoon in de jaren ’90 betalen consumenten hogere tarieven voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland. De Europese Unie gaat deze kosten binnen de EU afschaffen.

Gewoon bellen, sms’en en internetten

De consument kan straks gewoon bellen, sms’en en internetten binnen de Europese Unie, zonder bang te hoeven zijn voor extra kosten. In de concept regelgeving staat dat in de Europese Unie ten minste 30 dagen aaneengesloten de telefoon in een ander EU-land moet kunnen worden gebruikt.

Fair Use Policy

Om te voorkomen dat gebruikers opeens veel meer data gaan gebruiken omdat er nu geen extra kosten bij komen kijken, mogen de providers werken met een zogenaamde ‘Fair Use Policy’. Daarin staat wanneer er tóch extra kosten mogen worden gerekend. Voor ieder abonnement geldt een ander beleid, maar er geldt wel een ondergrens: gemiddeld 5 gigabyte op maandbasis, 500 belminuten en 100 sms’jes.

Oost-Europa

In Oost-Europa zijn de prijzen voor mobiele telefonie erg laag. De Europese Commissie wil een run op Oost-Europese simkaarten voor gebruik in bijvoorbeeld Nederland of Duitsland voorkomen. In de regelgeving staat dat providers roaming pas hoeven te activeren als er een bepaalde hoeveelheid aan belminuten, sms’jes of data is verbruikt in het land waar de simkaart is verkocht.

Concept

De regelgeving is nog maar een concept. Dat houdt in dat alle betrokken partijen nog mogen reageren. Daarna volgt het definitieve voorstel. Neemt het Europees Parlement dat voorstel aan, dan wordt de regelgeving vanaf 15 juni 2017 en komt er na 20 jaar een eind aan de roamingtarieven binnen de Europese Unie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *