Simonlyvergelijken.net

Het Europees Parlement stemt in met de plannen om de 700 MHz-band vrij te geven voor mobiele communicatie. Dat houdt in dat daarmee de frequenties tussen 470 en 790 MHz beschikbaar worden voor telecomproviders.

Plannen 700 MHz waren al goedgekeurd

De plannen waren oorspronkelijk in december al goedgekeurd door de Europese Commissie, de lidstaten en de relevante commissie in het Europees Parlement. Nu heeft het voltallige parlement ingestemd. De plannen werden in Straatsburg besproken.

Het is niet zo dat de hele band wordt vrijgegeven, er is nog ‘bescherming voor omroep’. De providers waren bang dat de band helemaal niet zou worden vrijgegeven, maar die angst was dus onterecht.

5G-diensten

Het gedeelte 694-790 MHz komt uiterlijk 2020 vrij voor 5G-diensten. Telecomproviders kunnen vanaf dat moment dus 5G gaan aanbieden op deze frequenties. Er is nog een lager deel, tussen 470 en 694 MHz. Tot 2030 blijft dat gedeelte bestemd voor de audiovisuele sector. Deze sector krijgt ruimte om te testen met nieuwe technologie, zoals draadloze microfoons.

Europees Commissaris Andrus Ansip plaatst wel de kanttekening dat er alleen een akkoord is over de principiële belangenafwegingen tussen mobiel internet en omroep.

Akkoord ver weg

De Europese Commissie en de lidstaten zijn het nog lang niet een sover de voorwaarden om het spectrum helemaal in te zetten. De lidstaten willen namelijk eigen regie over hun veilingen. Ze willen zelf bepalen wanneer en hoe het spectrum in vergunningen wordt gezet.

Het spectrumbeleid is een heet hangijzer in de onderhandelingen. De Commissie wil bovendien een nieuwe ‘Electronic Communications Code’: de richtlijn waaraan elektronische communicatie binnen Europa moet voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *