Simonlyvergelijken.net

Het Bureau van het Orgaan van Europese regelgevende instanties voor Elektronische Communicatie (Berec) heeft richtlijnen gepubliceerd rond tarieven voor roaming in de Europese Unie. Er is afgesproken dat vanaf 15 juni mobiel internet in het buitenland niet meer mag kosten dan thuis.

Roaming in het buitenland

Wie in het buitenland op vakantie gaat en daar mobiel internet gebruikt, kan nu nog een flinke rekening verwachten. Dat wil de Europese Commissie veranderen. Vanaf 15 juni mogen providers geen hogere prijs meer rekenen voor verbruik in het buitenland.

In juni gaat de ‘roam-like-at-home’-regel in. Dat houdt in dat klanten dezelfde prijs betalen in het buitenland als in Nederland. Verbruik in het buitenland gaat dan ook van de normale databundel af.

Misbruik voorkomen

Op de regel zijn wel wat uitzonderingen bedacht, om misbruik te voorkomen. Zo krijgen mobiele aanbieders de mogelijkheid om een toeslag te berekenen als er in vier maanden tijd meer buitenlands verbruik is dan binnenlands verbruik.

Gebruikers die veel meer data in het buitenland gebruiken dan in Nederland, moeten kunnen uitleggen waarom dat gebeurt. Ze moeten kunnen aantonen dat er een geldige reden is, zoals werk, studie of familie in een ander land. De regels gelden ook voor onbeperkte bundels en voor prepaid.

Toeslag

Als een provider een toeslag berekend, mag die niet hoger zijn dan een bepaald tarief. Berec heeft de tarieven vastgesteld op 19 eurocent per minuut voor bellen, 6 eurocent voor een sms en 20 eurocent per MB. Telefoongesprekken mogen niet meer kosten dan een bepaald gemiddelde.

Mobiele aanbieders die veel geld verliezen op de nieuwe regelgeving kunnen vragen om een uitzondering. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet de situatie dan beoordelen. Daarbij wordt bekeken of de aanbieder onderdeel is van een groep, hoe de concurrentie is op de binnenlandse markt en op welke manier een provider de regels voor eerlijk gebruik toepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *