Simonlyvergelijken.net

De Europese Commissie, de lidstaten en het Europese Parlement onderhandelen weer over roaming. De partijen zijn op zoek naar een compromis voor de tarieven voor het afwikkelen van dataverkeer tussen providers.

Gedoe rond tarieven roaming

Tussen de Commissie, lidstaten en het Parlement is gedoe over de tarieven die providers straks aan elkaar mogen rekenen voor het verwerken van data. De providers vinden de tarieven veel te laag. De Europese Commissie meldt dat zij de onderhandelingen nu begeleidt.

Op 15 juni moeten de nieuwe tarieven bekend zijn. Er is al een akkoord over hoe de abonnementen eruit gaan zien, maar over de onderliggende markt is nog maar weinig bekend.

Tarief verlagen

Op dit moment rekenen mobiele providers 8,50 euro per gigabyte dataverkeer in het buitenland aan elkaar. Het Europees Parlement wil dat tarief zo laag mogelijk houden en terugdraaien naar 1 euro. Dat moet dan gebeuren in jaarlijkse stappen.

Veel lidstaten vinden dat het verlagen van de tarieven veel te ver gaat. Ze vinden de verlaging te groot. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein willen juist dat de nieuwe tarieven zo snel mogelijk bekend zijn en dringen aan op snelle verlagingen.

Onderhandelingen

De onderhandelingen verlopen nu nog op hoog ambtelijk niveau. Daarna moet de markt het nog met elkaar eens worden. Hoelang de onderhandelingen op ambtelijk niveau zullen duren, is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *