Simonlyvergelijken.net

Telecomproviders mogen klanten niet langer verbieden mobiele data te gebruiken voor een mobiele hotspot. Met zo’n hotspot kunnen gebruikers ook via de computer mobiel internetten. Dat wil de Europese toezichthouder BEREC.

Mobiele hotspot valt onder netneutraliteit

De organisatie BEREC publiceerde dinsdag een paar kleine aanpassingen in de Europese wet op netneutraliteit. In totaal kwamen er 480.000 klachten en suggesties van bedrijven, belangenorganisaties en consumenten binnen.

Veel klachten gingen over hoe providers omgaan met ‘tethering’; het opzetten van een mobiele hotspot om via een computer gebruik te kunnen maken van de databundel. De providers zien het liever niet en verbieden klanten zo’n hotspot aan te zetten.

‘Waarschijnlijk in strijd’

De Europese toezichthouder BEREC is niet erg scherpzinnig in haar pleidooi. Het waarschuwt mobiele aanbieders dat het verbieden van tethering ‘waarschijnlijk’ in strijd is met de nieuwe richtlijnen.

De Nederlandse waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) is veel minder dubbelzinnig en zegt tegen de Telegraaf dat het ‘weinig andere mogelijkheden ziet dan te interpreteren dat dit in strijd is met de verordening.’

Oude wetgeving blijft

Ondanks de wijziging verandert er niets. Zelfs op gebieden waarop Den Haag strenger is dan Brussel blijft de oude wetgeving gelden. Daaronder valt ook het verbod op tariefdifferentiatie. Dat houdt in dat bepaalde toepassingen niet duurder, maar ook niet gratis gemaakt mogen worden. Zo mag er bijvoorbeeld geen gratis Netflix of Spotify meer bij een abonnement worden weggegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *