Simonlyvergelijken.net

De Europese lidstaten hebben een akkoord bereikt over de tarieven voor roaming in Europa. Dat schrijft persbureau Reuters. De Europese Commissie wil roamingtarieven per 2017 afschaffen, maar veertien lidstaten waren bang dat de kosten voor mobiel gebruik in eigen land dan zouden stijgen.

Glijpad

Nu geldt er een zogenaamde wholesaleprijs – een soort kostprijs – van 0,85 cent per MB. Dat tarief wordt straks vervangen door een glijpad waarin de tarieven stap voor stap dalen. Dat begint op een 1 cent per MB, en gaat omlaag naar een halve cent per MB in 2021.

Dat houdt in dat de prijs eerst wel weer gaat stijgen, maar dat gebeurt maar beperkt. De prijs komt uit op gemiddeld 0,73 cent en dat is lager dan het huidige tarief. Dat meldt een woordvoerster van de Slowaakse regering. Slowakije is dit half jaar voorzitter van de EU.

Toeristen en roaming

Er komt een uitzondering voor buitenlandse netwerken die veel met toeristen te maken hebben. In uitzonderlijke gevallen hoeven zij zich niet aan het tariefplafond te houden. Zouden ze dat wel moeten doen, dan kunnen ze hun investeringen niet terugverdienen.

Tegenstem Nederland

Nederland stemde samen met nog 11 andere landen tegen de plannen van de Europese Commissie. De landen zijn bang dat providers straks tegen elkaar moeten opbieden om de laagste prijs in het buitenland te kunnen bieden. Ze zouden dan verliezen lijden, waardoor de prijs voor bellen, sms’en en internetten in eigen land dan zou stijgen. De verliezen zouden doorberekend kunnen worden aan de consument.

Een glijpad biedt voor ieder wat wils. Aan de ene kant verzacht de prijsverhoging in het eerste jaar het leed voor de providers, aan de andere kant komt het uiteindelijke tarief uit op het tarief dat het Europese Parlement wil. Nederland vind ook dat tarief nog steeds te hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *