Simonlyvergelijken.net

De eerste test met 5G in Nederland is gestart. In noord-oost Groningen is een proeftuin gebouwd waar testen worden gedaan met de nieuwe techniek. De locatie is gekozen vanwege de ‘rurale omgeving’.

Testen gestart

De testen met 5G zijn deze week officieel in Nederland begonnen. Daardoor speelt Nederland nu een belangrijke rol bij de ontwikkeling van toekomstige netwerken. In noord-oost Groningen is een ‘rurale proeftuin’ gebouwd waar de testen gaan plaatsvinden.

Volgens de onderzoekers is dit gebied het meest geschikt voor testen. Het gebied kenmerkt zich namelijk door weinig bebouwing en grote lappen landbouwgrond. Dat is best opmerkelijk, want in Finland en Zuid Korea gebeuren de testen in stedelijke gebieden.

Sensoren in de grond

De regionale omroep RTV Noord meldt dat deze week de aftrap is gegeven voor de eerste testen met 5G in de Groningse polder. Vijf landbouwbedrijven hebben sensoren in de grond gekregen. Daarmee kunnen ze realtime informatie geven over hoe het met de grond is gesteld en hoe het met de gewassen gaat.

5G als evolutie

Telecomexperts verwachten met de nieuwe techniek een evolutie van de huidige 4G netwerken. De nieuwe techniek moet zorgen voor hogere snelheden en een lagere vertraging. Door de vertraging zo klein mogelijk te maken is het straks mogelijk in duizendsten van een seconde informatie te versturen en ontvangen.

Het idee is dat het met 5G straks zelfs mogelijk moet zijn zelfrijdende auto’s aan te sturen en met elkaar te laten communiceren. Het netwerk moet dan brandsnel zijn, omdat te veel vertraging ongelukken kunnen veroorzaken.

Internet of Things

5G is niet alleen bedoeld als mobiel netwerk voor mobiele gebruikers, maar vooral voor ‘internet of things’; internet waarvan vooral apparaten gebruik zullen maken. Naar verwachting sluiten we in de toekomst miljarden apparaten aan via 5G, die op afstand te bedienen en uit te lezen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *