Simonlyvergelijken.net

Een vijfde van de Amerikanen kijkt wel eens stiekem op de mobiel van iemand anders. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de Universiteit van Lissabon en de Universiteit van British Columbia. Een kwalijke zaak, volgens de onderzoekers, omdat mobiele telefoons veel persoonlijke informatie bevatten.

‘Social insiders’

Volgens de onderzoekers moeten telefoongebruikers zich niet alleen druk maken om malware en virussen, maar ook om ‘social insiders’. Daarmee bedoelen ze mensen in de directe omgeving die op het toestel meekijken. Zij hoeven over weinig vaardigheden te beschikken om gevoelige informatie buit te maken.

De onderzoekers deden geen onderzoek naar het snuffelen in andermans mobiel, maar naar het telefoongebruik in het algemeen. Respondenten werd verteld dat het om het gebruik van de telefoon ging, om zo te voorkomen dat ze maatschappelijk gewenste antwoorden zouden geven.

Meekijken op de mobiel

De vragen werden zo gesteld, dat de onderzoekers konden concluderen dat maar liefst 20 procent van de ondervraagden zich schuldig maakt aan het meekijken op de mobiel. Vooral jongeren doen dat.

Volgens de onderzoekers moeten we meer doen om onze privacy te beschermen. Zo moeten we beter op de hoogte worden gesteld van hoe we een goed wachtwoord kunnen bedenken en deze kunnen instellen op de smartphone.

Training en bewustzijn

Een andere oplossing is training en bewustzijn. We moeten vaker luisteren naar experts die ons willen beschermen. Vooral op het gebied van meekijkers kunnen we nog veel leren: “We hopen dat dit onderzoek de makers van interactieve systemen, onderwijzers en beleidsmakers tot nadenken aanzet over hoe vaak het voorkomt dat de privacy wordt geschonden door mensen die ze kennen”, zeggen de onderzoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *