Simonlyvergelijken.net

Een derde van de Nederlanders heeft een sim only abonnement. Sinds het begin van 2012 stijgt het aantal mensen met zo’n abonnement gestaag. Dat blijkt uit onderzoek van een grote vergelijkingssite.

Sim only versus prepaid

Uit het onderzoek blijkt dat de groei van het aantal sim only abonnementen geheel ten koste gaat van prepaid aansluitingen. De aanbieders spreken vooral veel ex-prepaid klanten aan. Consumenten stappen steeds vaker over van een prepaid kaart naar een sim only abonnement.

Nieuwe gebruikers vinden vooral de lage abonnementskosten bij de meeste sim only providers aantrekkelijk. Ze kiezen daarnaast voor lagere tarieven voor bellen, sms’en en mobiel internetten. Respondenten gaven ook vaak aan dat ze de geldigheid van beltegoed een drempel vinden bij prepaid.

Abonnementen met toestel

Dat meer mensen voor een sim only abonnement kiezen, heeft geen tot weinig gevolgen voor het aantal verkochte abonnementen met een nieuwe smartphone. Het aantal Nederlanders dat een nieuwe smartphone afneemt bij een abonnement daalt, maar dat komt waarschijnlijk niet door de groei van sim only. De daling bedraagt nog geen drie procentpunten.

Veel mobiele aanbieders

Uit de analyse blijkt ook dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen veel mobiele aanbieders heeft. Op de vier mobiele netwerken van KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone zitten op dit moment ruim 60 aanbieders van mobiele aanbieders.

De vier grote bedrijven met een eigen netwerk hebben vaak ook zogenaamde ‘second brands’. Dat zijn dochterbedrijven van de aanbieders. Daaronder vallen onder anderen Simyo, Ben en Hollandsnieuwe. Daarnaast zijn er veel bedrijven actief die het netwerk huren. Dat zijn bijvoorbeeld Ziggo Mobiel, Robin Mobile, Youfone en Simpel.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op onderzoek van het Telecompaper Consumer Panel. Daarvoor werden gegevens van ruim 213.000 Nederlandse consumenten tussen de 12 en de 20 jaar geanalyseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *