Simonlyvergelijken.net

Contactloos mobiel betalen is nog steeds geen succes. Slechts 20.000 Nederlanders betalen af en toe met hun smartphone. Dat meldt RTL Z.

Bankpasje in plaats van mobiel betalen

Volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland, zijn er twee redenen dat contactloos betalen via smartphones nog geen succes is. Boudewijn stelt in gesprek met RTL Z dat veel mensen nog niet weten dat contactloos mobiel betalen bestaat en daarom gebruiken ze gewoon hun bankpasje.

De andere reden is dat er een smartphone nodig is die geschikt is voor contactloos mobiel betalen. In de telefoon moet namelijk een zogenaamde NFC-chip aanwezig zijn. De meeste Android-telefoons hebben zo’n chip. De iPhone heeft een dergelijke chip sinds de iPhone 6.

Geen toestemming van Apple

Apple gebruikt de chip alleen voor Apple Pay, het eigen betaalsysteem. Dat systeem is nog niet in Nederland gelanceerd. Banken krijgen in ons land geen toestemming van Apple om de chip te gebruiken. Daarom is betalen met een iPhone in Nederland nog niet mogelijk.

De bank doet nog niet mee

Een ander probleem is dat nog niet alle banken meedoen aan contactloos mobiel betalen. De ING en ABN Amro bieden bijvoorbeeld al ondersteuning. Bij de Rabobank kan alleen mobiel betaald worden als de klant ook KPN-abonnee is. Veel andere banken bieden de mogelijkheid nog niet.

Vodafone kwam deze week met het bericht dat abonnees nu hun Paypal-account kunnen koppelen aan Vodafone Wallet. Daarmee kunnen zij ook creditcards toevoegen. Daarmee wordt het pinnen via een smartphone wel een stukje toegankelijker.

Volgende stap

Volgens Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland is mobiel betalen wel een logische stap, want veel diensten lopen al via de smartphone. Tickets  worden bijvoorbeeld al ontvangen via de smartphone.

De Betaalvereniging Nederland ziet mobiel betalen niet als ‘kansloos’, integendeel. De vereniging verwacht dat het aantal mensen dat wel eens contactloos mobiel betaalt dit jaar zal verdubbelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *