Simonlyvergelijken.net

De Stichting ConsumentenClaim sleept Tele2 voor de rechter. Volgens de stichting is de provider niet transparant geweest over de kosten van een smartphone bij een abonnement. Eerder werden ook Vodafone en T-Mobile aangeklaagd.

Gratis smartphone bij Tele2

Tele2 gaf gratis smartphones bij mobiele abonnementen. Maar die smartphones bleken helemaal niet gratis. Consumenten betaalden onbewust voor de telefoon bij een mobiel abonnement. Providers zouden de kosten voor het toestel bij de maandelijkse kosten hebben ingebouwd.

ConsumentenClaim legt nu massaclaims bij de grote aanbieders neer. De stichting meent dat de telefoon een koop op afbetaling was, zonder dat de providers daar transparant over zijn geweest. Tele2 zou zich daar ook schuldig aan hebben gemaakt.

Toestel afbetalen

Op basis van eigen onderzoek meldt ConsumentenClaim dat veel klanten van Tele2 een abonnement meteen gratis toestel hebben afgesloten, maar zij in hun contractperiode het toestel volledig hebben afbetaald.

Na afloop van de abonnementsperiode bleef het abonnement doorlopen en daardoor bleven klanten betalen voor het reeds afbetaalde toestel. Volgens ConsumentenClaim was er geen splitsing tussen de kosten voor het abonnement en de kosten voor het toestel.

Terugvordering

Nu is Tele2 dus voor de rechter gedaagd. Het doel is dat Tele2 de kosten aan de klant terug moet betalen. Consumenten die te veel hebben betaald zouden de kosten dan terug kunnen vorderen bij de provider.

Tele2 is niet de eerste aanbieding die met de stichting te maken krijgt. ConsumentenClaim sleepte eerder KPN al voor de rechter. De beide partijen zijn nu nog aan het onderzoeken of het tot een buitenrechtelijke schikking kan komen.

Verdienmodel

De stichting heeft zelf ook baat bij de claims. Als de rechter de claims toewijst, moeten de klanten die zich hebben aangesloten bij de stichting 15 procent van hun vergoeding afdragen, valt op de website te lezen.

Dat gaat al snel om veel geld: als de rechter alle claims toewijst, gaat het om honderdduizenden euro’s voor ConsumentenClaim. Tot nu toe hebben tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders zich gemeld bij de stichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *