De Consumentenbond wil dat smartphonegigant Samsung verplicht updates moet uitbrengen. Dat eiste de vereniging tijdens de behandeling van het kortgeding dat het had aangespannen tegen Samsung. Smartphones moeten volgens de Consumentenbond twee jaar na aankoop nog worden voorzien van software updates.
Risico’s
In januari maakte de Consumentenbond al bekend een gang naar de rechter te maken om iets te doen aan het slechte updatebeleid van smartphonefabrikanten. Volgens de belangenbehartiger brengen veel fabrikanten smartphones uit, maar voozien ze ze daarna nooit meer van updates.
Volgens de bond maakt dat veel toestellen potentieel onveilig, neemt de gebruikerservaring af en kan het toestel kwetsbaar voor hackers worden.
Goedkoop toestel? Geen updates
Wie een goedkoper toestel van Samsung heeft, ontvangt zelden updates. Toestellen met een forser prijskaartje ontvangen wel regelmatig updates. Sommige smartphones krijgen zelfs helemaal geen update nadat deze door de fabrikant zijn uitgebracht.
Volgens de belangenbehartiger houdt de smartphonegigant zich niet eens aan haar eigen regels. In de voorwaarden staat namelijk dat de fabrikant nog twee jaar na het uitbrengen van de smartphone de telefoon van updates zal voorzien. In de praktijk gebeurt dat niet.
Naar de rechter
Samsung kreeg begin december een brief van de Consumentenbond waarin het sommeert iets te doen aan het update beleid. Dat leidde niet tot het gewenste resultaat, waardoor een gang naar de rechter onvermijdelijk was.
Met het kort geding wil de bond een signaal afgeven aan de hele industrie. De meeste fabrikanten hebben geen uitgebreid smartphonebeleid. Op 8 maart doet de rechter uitspraak. Mocht Samsung de zaak verliezen, dan zal de Consumentenbond met de uitspraak in de hand ook andere fabrikanten aanspreken op het beleid voor updates.