De Consumentenbond heeft mobiele aanbieders om een verklaring voor de roamingkosten buiten de Europese Unie gevraagd. Volgens de organisatie zijn die kosten namelijk torenhoog. De voordeelbundels die providers aanbieden zijn volgens de Consumentenbond beperkt.
Roamingkosten binnen de EU
De roamingkosten binnen de Europese Unie zijn de afgelopen jaren met 80 procent gedaald. Dat komt doordat de Europese Commissie maatregelen heeft genomen. Voor mobiel internet daalden de tarieven zelfs met 90 procent.
Per 1 mei gaan de roamingkosten opnieuw omlaag. De mobiele provider mag dan nog een kleine toeslag vragen voor gebruik van de mobiele telefoon in andere EU-landen. Vanaf 1 juni 2017 mag er zelfs helemaal geen onderscheid meer worden tussen Nederlandse en EU-roamingtarieven.
Hoge tarieven buiten de EU
Volgens de Consumentenbond proberen providers nu op een andere manier aan klanten te verdienen. Buiten de Europese Unie zouden de roamingkosten ‘torenhoog’ zijn, stelt de Bond. Er is ook niet één lijn te trekken als het om de kosten gaat; iedere provider stelt zelf haar tarieven vast.
Een klant van KPN betaalt voor mobiel internet in de Verenigde Staten zo’n 2,50 euro per MB. Een klant van Telfort zou maar liefst vier keer zoveel betalen, stelt de Consumentenbond. Volgens de organisatie zijn de voordeelbundels voor roaming buiten de Europese Unie te beperkt.
Maatregelen
Per 30 april mogen providers nog maximaal 5 cent per minuut extra rekenen voor telefoneren binnen de EU, 2 cent voor een sms’je binnen de EU, en 5 cent voor een megabyte binnen de EU.
De Europese Commissie wilden de roamingkosten al veel eerder afschaffen, maar veel lidstaten vreesden voor te grote verliezen voor de telecombedrijven. Het afschaffen van roamingkosten is daarom uitgesteld tot juni 2017.