De Consumentenbond wil een einde aan de reclame van T-Mobile op smartphones. De provider zou via een update een reclamezuil van telefoons maken. Dat doet de aanbieder in samenwerking met Samsung, LG en HTC, stelt de Consumentenbond.
Reclame van de provider
Dat providers eigen opstartschermen, beltonen en reclame toevoegen aan de software van telefoons, is niet nieuw. Een discussie op Tweakers wakkerde de discussie aan: mogen providers dit zomaar doen? De Consumentenbond vindt van niet.
De meerderheid van de smartphonegebruikers zal geen grote bezwaren hebben, maar een kleine groep gebruikers is zich zeer bewust van de reclame. Die groep zit niet te wachten op ‘troep’ van telecomproviders.
Update misbruikt
Volgens de Consumentenbond misbruikt T-Mobile een nuttige updates. Netwerkinstellingen om optimaal gebruik te kunnen maken van het netwerken worden gemixt met opstartschermen, logo’s, wallpapers en beltonen. Daarnaast worden allerlei T-Mobile apps geïnstalleerd.
De Consumentenbond noemt het voorzien van reclame op telefoons ‘brandmerken’. Dat is extra wrang voor klanten die een los toestel bij de provider kochten. Het toestel zit dan niet bij het abonnement inbegrepen, maar wordt wel verkocht met het beeldmerk van T-Mobile.
Updates afwijzen
Telecomexperts dat bewuste gebruikers in de toekomst nuttige updates gaan afwijzen. Ze zijn bang dat de smartphone in een draagbare reclamezuil veranderd. Met het afwijzen van de updates lopen klanten het risico dat het toestel niet optimaal wordt geconfigureerd. Dat kan uiteindelijk leiden tot problemen met de gebruikerservaring.
Reclame verwijderen
Eerder dit jaar stelde T-Mobile dat de apps, ringtones, wallpapers en meldingsgeluiden eenvoudig te verwijderen zijn. Dat geldt niet voor het opstartscherm. De provider beloofde toen de logo’s uit de toekomstige updates te verwijderen, maar dat lijkt nog niet gebeurd te zijn.