Simonlyvergelijken.net

Steeds meer mensen worden gebeld door buitenlandse nummers. Die nummers blijken achteraf dure servicenummers te zijn, waarmee de gebelde persoon opgelicht wordt. Het is geen nieuw fenomeen, maar het komt steeds vaker voor. Dat meldt Vodafone op haar forum.

Werkwijze
De buitenlandse oplichters hebben iedere keer dezelfde werkwijze. Ze bellen willekeurige telefoonnummers. De telefoon gaat maar een paar seconden over en daarna wordt opgehangen. Veel abonnees van telecombedrijven zijn nieuwsgierig en bellen terug.

Wat ze niet weten, is dat het telefoonnummer een buitenlands servicenummer is. In het buitenland is vaak geen regulering voor het gebruik van een servicenummer, waardoor iedere beheerder zelf bepaalt hoeveel het bellen naar het nummer kost. Het gesprek wordt meteen opgenomen en de beller hoort een toon alsof de telefoon nog overgaat. Daardoor komt het regelmatig voor dat een beller een forse tijd blijft hangen.

Een andere manier van werken is dat het klinkt alsof de verbinding wordt verbroken. Men legt dan vaak de telefoon direct weg. In werkelijkheid is er uren met Tsjaad of Togo gebeld en loopt de telefoonrekening hoog op.

Geblokkeerd
Vodafone schrijft op haar forum al veel buitenlandse telefoonnummers geblokkeerd te hebben. Die zijn niet geblokkeerd voor inkomende gesprekken, maar alleen voor uitgaande gesprekken. Dat houdt in dat Vodafone-klanten de telefoonnummers niet terug kan bellen.

De provider schrijft actief te monitoren op verdachte situaties. Als er een afwijking is, wordt het nummer direct geblokkeerd: “We wachten dus niet eerst op meldingen van klanten”, schrijft een medewerker op het forum.

Toch teruggebeld
Wie buitenlandse nummers toch heeft teruggebeld, kan contact opnemen met de klantenservice. Klanten die de melding: “Dit nummer is niet meer in gebruik” kregen, hoeven geen contact meer op te nemen. Wie iets anders hoort, kan het desbetreffende nummer melden bij de klantenservice.

De provider raadt aan om direct de verbinding te verbreken bij buitenlandse telefoonnummers. Vodafone raadt ook ten sterkste aan om geen persoonlijke gegevens zoals bankgegevens, klantnummers, creditcardnummers, pincodes en wachtwoorden te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *