Simonlyvergelijken.net

Wie de afgelopen tijd is gebeld door een buitenlands nummer, moet deze niet terugbellen. Op dit moment worden veel Nederlanders gebeld door een Afrikaans telefoonnummer. Achter het nummer blijken oplichters te zitten, zeggen telecomexperts. Eerder waarschuwde Vodafone ook al voor de telefoontjes.

Afrikaanse nummers

Nederlanders worden steeds vaker gebeld door Afrikaanse nummers. De telefoon gaat maar één keer kort over. Daarna wordt meteen opgehangen, waardoor de gebelde geen tijd heeft om de telefoon op te nemen. Daardoor is het verleidelijk om terug te bellen. Vanaf dan begint de teller voor een torenhoge telefoonrekening te lopen. De meeste oplichtingstelefoontjes komen van een Afrikaans nummer, dat meestal begint met +21 of +22.

De telefoonnummers zijn dure internationale betaalnummers, waar internationale beltarieven over berekend worden. Uiteindelijk wordt de gebruiker geconfronteerd met een hoge telefoonrekening of met beltegoed dat afhandig wordt gemaakt.

Buitenlands nummer met wachttoon

Oplichters proberen mensen terug te laten bellen, om mensen vervolgens zo lang mogelijk aan het lijntje te houden. Er wordt direct opgenomen, maar er wordt een wachttoon afgespeeld. Daardoor lijkt het net alsof de telefoon nog steeds overgaat.

Andere nummers laten een bericht horen dat er een kleine wachttijd is en de beller even moet wachten. Uiteindelijk wordt er nooit opgenomen en blijft de beller eindeloos aan de lijn.

Wat worden oplichters hier beter van?

De uitbaters van buitenlandse telefoonnummers krijgen betaald zodra het telefoonnummer wordt gebeld. Het is vergelijkbaar met een Nederlands servicenummer. Wie terugbelt, betaalt extra voor het gebruik van een buitenlands servicenummer. Op die manier verdienen oplichters geld.

Telecomexperts adviseren niet terug te bellen naar onbekende telefoonnummers. Er gaan geruchten rond dat criminelen telefoontoestellen op afstand kunnen blokkeren, hacken en overnemen, maar die berichten kloppen niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *