Simonlyvergelijken.net

De mededingingsautoriteiten in Brussel gaan onderzoek doen naar de fusie tussen kabelbedrijf Ziggo en mobiele provider Vodafone Nederland. Dat maakte de Europese Commissie afgelopen dzonderdag bekend.

Onderzoek

Eerder dit jaar kondigden Ziggo en Vodafone aan te willen fuseren. Dat nieuws was voor de Nederlandse mededingingswaakhond Autoriteit Consument en Markt aanleiding om Brussel te verzoeken tot onderzoek. De zaak moet dan in Nederland onderzocht worden.

Of dat verzoek kansrijk is, is te betwijfelen. De Europese Commissie lijkt het interessanter te vinden om grote nationale concentraties in de kabel- en telecomsector te onderzoeken.

Opboksen tegen grote machten

Ziggo is op dit moment het grootste kabelbedrijf van Nederland. Met zijn netwerk bestrijkt het bedrijf 90 procent van het land. Vodafone doet het ook niet slecht: het is de nummer 2 op de Nederlandse mobiele markt. Alleen KPN is nog groter.

Als Ziggo en Vodafone samen zouden gaan, betekent dit dat de kleinere aanbieders T-Mobile en Tele2 moeten opboksen tegen twee zwaargewichten op de markt, namelijk KPN en het nieuwe fusiebedrijf.

Mislukte poging

De voorgenomen fusie is het antwoord op de mislukte fusie tussen de moederbedrijven van de providers; Liberty Global (Ziggo) en Vodafone. Volgens waarnemers is de Nederlandse samensmelting een belangrijke testcasus op de markt.

Het streven is dat de anti-kartelautoriteiten in Brussel op 19 juli met een eerste oordeel willen komen. Het is mogelijk dat het oordeel ‘extra onderzoek doen’ zal zijn. Dan komen de autoriteiten er later op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *