Simonlyvergelijken.net

Het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) is begonnen met de consultatie over de koninklijke besluiten die de vergunningen regelt van de mobiele operators. De nieuwe veiling van de frequenties moet zorgen voor meer vernieuwing.

Ontwikkeling van 5G

Een nieuwe veiling moet ervoor zorgen dat netwerktechnieken verder vernieuwd, ondersteund en verbeterd kunnen worden. Zo zal bijvoorbeeld de dekking erop vooruit gaan.

De originele 2G en 3G-licenties van de mobiele providers lopen af in maart 2021. Een deel van de bestaande frequenties wordt automatisch toegekend aan de huidige providers. Daarmee krijgen ze investeringszekerheid en weten ze zeker dat ze hun diensten kunnen voortzetten. Dat zegt vicepremier en minister van Telecom Alexander de Croo.

Nieuwe spelers op de markt

Bij de veiling gaat niet het hele spectrum mee naar de providers. Daardoor kan er een hogere opbrengst zijn dan als het hele spectrum wel automatisch verlengd zou worden. Toch blijft de deur ook open voor nieuwe spelers op de markt, staat in een verklaring van het ministerie van Telecom.

Om de groei aan mobiel dataverkeer op te vangen, krijgen mobiele operators toegang tot nieuwe frequenties in de 700 MHz band. Die band komt op z’n vroegst in 2020 vrij en wordt alleen gebruikt voor 5G.

Minimumdekking

De minister wil dat de dekking beter wordt. Daarom wordt de minimumdekking verhoogd van 98 procent naar 99,5 procent van de bevolking. De minimumsnelheid wordt verhoogd van 3 naar 6 Mbps.

De licentieveiling betekent een eenmalige opbrengst van maar liefst 679 voor de schatkist, zegt de Belgische minister.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *