Simonlyvergelijken.net

Bijna vier op de tien Nederlanders wil een nieuwe smartphone in 2017. Als iedereen zich daadwerkelijk aan dat voornemen houdt, zouden er in heel dit jaar zo’n 5,4 miljoen smartphones verkocht worden. Dat meldt Telecompaper.

4,8 miljoen smartphones in 2016

In 2016 zijn in Nederland zo’n 4,8 miljoen smartphones verkocht, schrijft Telecompaper. In 2017 kon dat aantal nog wel eens flink gaan stijgen. Als we kijken naar de aankoopintentie die veel Nederlanders hebben, zou dit aantal kunnen stijgen naar 5,4 miljoen toestellen.

Wat opvalt aan het onderzoek is dat gebruikers van Apple vaker dan gemiddeld aangeven een nieuwe telefoon aan te willen schaffen. 40 procent van alle iPhone-gebruikers wil in dit jaar een nieuwe telefoon gaan kopen. Bij gebruikers van bijvoorbeeld Huawei ligt dit aantal lager, met 36 procent.

Kopen we echt een nieuwe smartphone?

Grote vraag is of we straks massaal een nieuwe smartphone kopen. In veel gevallen wordt een aankoopintentie niet omgezet in een aankoop. Marktonderzoeker Telecompaper verwacht dat de aanpassing van de Wet op het financieel toezicht (Wft) nog wel wat invloed gaat hebben op het aantal verkochte smartphones.

Nu kregen veel abonnees nog een telefoon bij een abonnement. Als de nieuwe wet ingaat, wordt een toestel bij een abonnement als lening gezien. Daarvoor gelden dan ook strengere eisen. Zo wordt de lening geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dat kan problemen opleveren bij het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek. Nederlandse consumenten kunnen het dan aantrekkelijker vinden een sim only abonnement af te nemen en een losse smartphone te kopen.

Apple en Samsung

Apple en Samsung zullen naar verwachting het meest geraakt worden. Zij verkopen duurdere smartphones, die vaak werden afbetaald bij een mobiel abonnement. Dat zal nu een afschrikkend effect hebben, waardoor consumenten nu liever voor een goedkopere smartphone zullen kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *