Simonlyvergelijken.net

Bijna de helft van de Belgische prepaid kaarten dreigt te vervallen. Dat heeft te maken met de nieuwe registratieplicht: voor 7 juni moeten eigenaren van prepaid nummers zich melden. Wie dat niet doet, wordt afgesloten.

Strengere regels Belgische prepaid kaarten

In België geldt nieuwe regelgeving naar aanleiding van de aanslagen in Brussel en op luchthaven Zaventem. Ongeregistreerde prepaid aansluitingen worden verboden. Vanaf 7 juni mag alleen nog gebeld worden met nummers waarvan duidelijk is wie de eigenaar is van het nummer.

Tot voor kort mochten gebruikers, net als in Nederland, gewoon een simkaart kopen. Daarvoor hoefden geen personalia geregistreerd te worden. In feite was het mogelijk om geheel anoniem gebruik te maken van een mobiel telefoonnummer. Volgens de Belgische regering maken terroristen en criminelen daar handig gebruik van.

44 procent nog niet geregistreerd

Uit cijfers van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) blijkt dat 44 procent van de prepaid kaarten niet is geregistreerd. Dat komt neer op ongeveer 1,6 miljoen anonieme telefoonnummers. De overige 2 miljoen gebruikers hebben hun nummer wel geregistreerd.

Alle prepaid aansluitingen die op 7 juni niet zijn geregistreerd, worden afgesloten. Daarbij komt dan ook het mobiele telefoonnummer en eventueel beltegoed te vervallen.

Schoonmaakactie

Het BIPT verwacht dat in juni een groot aantal prepaid aansluitingen zal vervallen. Onder de niet geregistreerde telefoonnummers zitten ook een paar nummers die niet meer gebruikt worden. Daardoor is de registratieplicht ook een soort schoonmaakactie voor de telecommarkt in België.

Website

Eigenaren van Belgische prepaid kaarten kunnen zich melden via Identificatie-Prepaidkaarten.be om zich te registreren. Op de website kunnen gebruikers eenvoudig de registratiepagina van hun eigen aanbieder vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *