Simonlyvergelijken.net

De Europese regulator Berec heeft de grenzen voor roaming binnen de Europese Unie vernieuwd. Het nieuwe advies gaat vooral in op de overgangsfase na 30 april. Vanaf dan mogen providers nog steeds een extra vergoeding vragen, maar ze mogen niet hoger zijn dan de kosten die de providers zelf moeten maken voor de verbinding.

Hetzelfde tarief als in eigen land

Vanaf 30 april geldt in het buitenland hetzelfde tarief als in eigen land. Daar geldt dan een vaste toeslag per minuut, sms of MB bij. Als een mobiele aanbieder tarief gebruikt voor kosten buiten de bundel, dan geldt dit tarief ook als in het buitenlands de grens van de bundel is bereikt. Aan het begin van de nieuwe bundelperiode geldt dan weer het normale tarief.

Een abonnement waarbij de klant onbeperkt mag bellen, sms’en of internetten, geldt ook in het buitenland. Een aanbieder mag wel een toeslag rekenen, maar maximaal 5 eurocent per minuut, 2 eurocent per sms en 5 eurocent per MB.

Informeren over nieuwe tarieven roaming

De providers hoeven de speciale bundels voor roaming niet aan te passen, maar ze moeten hun klanten wel informeren over het veranderde tarief. De maatregelen tegen een torenhoge rekening worden bijna niet veranderd.

Berec geeft een advies af voor de grensstreken. Daar kunnen gebruikers per ongeluk op het buitenlandse netwerk komen. Daarom wil de regulator de maatregelen tegen een hoge rekening ook opleggen bij mobiele diensten aan boord van schepen en vliegtuigen. De regels gelden voor alle Europese 28 lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *