Simonlyvergelijken.net

Door een samenwerking tussen de drie grootste providers en de Nederlandse overheid kunnen T-Mobile, KPN en Vodafone elkaars netwerk in het vervolg overnemen als er voor minimaal een half miljoen telefoongebruikers zeker drie dagen overlast dreigt. Sinds deze week is de benodigde infrastructuur – waar anderhalf jaar werk aan voorafging – operationeel. Daarmee heeft Nederland een wereldwijde primeur in handen: geen land in de wereld kende tot deze week een dergelijke noodvoorziening.

Aanleiding voor de samenwerking is een brand in een Rotterdamse netwerkcentrale die in 2012 het telefoonverkeer van ruim een miljoen klanten lam legde. Die storing was destijds pas na een week verholpen. Het Ministerie van Economische Zaken nam daarop initiatief en ging in gesprek met landelijke providers om herhaling van die situatie te voorkomen. In het afgelopen jaar zijn de technische veranderingen doorgevoerd die daarvoor noodzakelijk waren.

Als er zich een storing bij een van de drie deelnemende providers voordoet, worden de klanten door de vernieuwde infrastructuur direct doorgeschakeld naar de resterende providers. Hierdoor kan ten alle tijden gebeld en ge-sms’t blijven worden. Mobiel internetverkeer wordt echter niet meegenomen. Dat zou volgens het Ministerie van Economische Zaken een te grote investering vergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *