Simonlyvergelijken.net

Bellen over 4G werkt nog steeds niet. Dat terwijl Nederland in de toplijst van de wereld staat als het gaat om de dekking en de snelheid van het netwerk. Volgens telecomexperts schakelen de meeste telefoons nog terug naar 3G of 2G.

Gesprek gemist vanwege schakeling 4G

Volgens de telecomexperts missen veel gebruikers van 4G gesprekken doordat het overschakelen niet goed gaat. Als iemand zich buiten het dekkingsgebied bevindt, zou de provider moeiteloos moeten overschakelen op 3G of 2G. Dat gaat nog lang niet altijd goed, waardoor gesprekken gemist worden. De problemen ontstaan door de grote verschillen in techniek tussen 3G en 4G.

KPN, Vodafone en T-Mobile testen al langer met het bellen via 4G. Deze zogenaamde ‘Voice over LTE’-techniek zit nog steeds in de testfase en wordt nog niet uitgerold door de providers. Tot nu toe biedt alleen Tele2 de dienst aan, maar daar is wel een geschikt toestel voor nodig.

Hogere kwaliteit

Als het mogelijk zal worden om echt via 4G te bellen, zal de kwaliteit van de gesprekken aanzienlijk toenemen. Er is meer capaciteit en snelheid beschikbaar, waardoor het zal klinken alsof twee gesprekspartners naast elkaar zitten. Het blikkerige telefoongeluid moet dan verleden tijd zijn.

Daarnaast neemt ook de snelheid van het verbinden toen. Als het toestel van zowel de gebelde als de beller met het 4G-netwerk verbonden is, duurt het slechts 0.2 seconden om de verbinding tot stand te brengen. Bij gesprekken over 2G en 3G is dat ongeveer 7 seconden.

Bellen over 4G komt wél

Het bellen over 4G wordt wel mogelijk. KPN en Vodafone willen tegen het eind van dit jaar Voice over LTE gaan lanceren voor hun klanten. T-Mobile is die mogelijkheid nog aan het bestuderen en Tele2 heeft een voorsprong.

Een groot probleem is dat nog niet alle smartphones Voice over LTE ondersteunen. Smartphonefabrikanten zijn wel bezig om meer telefoons op de markt te brengen die de ondersteuning wel bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *