Simonlyvergelijken.net

De Belgische regering wil een verbod op anonieme prepaid simkaarten. De Belgische ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel daarvoor. Het wetsvoorstel kwam in een stroomversnelling naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Brussel en op luchthaven Zaventem.

Legitimeren voor prepaid

Wie in de toekomst in België een prepaid simkaart wil kopen, moet zich legitimeren. Het Belgische kabinet stemde gisteren in met de invoering van een verbod op anonieme prepaid simkaarten. Het kabinet wilde al een langer een eind aan anonieme mobiele aansluitingen maken, maar door de aanslagen in Brussel en op luchthaven Zaventem werd het voorstel sneller behandeld.

Met een prepaid simkaart kunnen Nederlanders en Belgen anoniem bellen, sms’en en internetten. Het Belgische kabinet wil daar nu een eind aan, omdat de aansluitingen regelmatig worden gebruikt door criminelen en terroristen.

Registreren

De wijziging van de wet gaat eind dit jaar of begin 2017 van kracht. Ook bestaande klanten moeten aan de wet voldoen. Zij krijgen zes maanden de tijd om zich officieel te registreren als houder van de simkaart. Wie dat niet doet, kan geen gebruik meer maken van de kaart. De mobiele provider is dan verplicht de aansluiting af te sluiten.

Nieuwe klanten moeten na de invoering van de wet zich direct bij aanschaf van de simkaart registreren en identificeren met een geldig legitimatiebewijs.

Meer landen volgen

De wetswijziging maakt het voor Belgen moeilijker om te bellen, sms’en en internetten, maar in bijvoorbeeld Nederland blijft het mogelijk een anonieme prepaid simkaart te gebruiken. Die kaart kan ook in België gebruikt worden.

Steeds meer landen volgen het voorbeeld van België en willen een registratie verplichting voor prepaid. In veel andere landen is dat vooralsnog niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *