Mobiele aanbieders in België hebben zo’n 400.000 klanten afgesloten. Het gaat om prepaid gebruikers die zich niet op tijd hebben geregistreerd. Na de aanslagen in Brussel en op Zaventem heeft de Belgische regering een registratieplicht voor prepaid aansluitingen ingevoerd.
400.000 prepaid aansluitingen niet geregistreerd
Uit cijfers blijkt dat ongeveer 2,8 miljoen Belgische prepaid gebruikers hun aansluiting hebben geregistreerd. 400.000 mensen moesten hun aansluiting nog registreren. Zij worden afgesloten. Daarbij vervalt zowel het mobiele telefoonnummer als het resterende beltegoed.
Een aantal telecomproviders was al eerder begonnen met het afsluiten van klanten die hun prepaidkaart niet hadden geregistreerd. Wie een nieuwe prepaidkaart koopt, moet zich nu legitimeren en registreren.
Maatregel
Het verbod op anonieme prepaidkaarten is een maatregel van de Belgische regering om terroristische aanslagen te voorkomen. Volgens de regering worden anonieme prepaidkaarten veel gebruikt door criminelen en mogelijke terroristen. De aanslagen in Brussel en op luchthaven Zaventem deed de regering besluiten een verbod in te stellen op ongeregistreerde prepaid aansluitingen.
Door anonieme simkaarten is het bijna niet na te gaan wie de mobiele aansluitingen gebruikt en waarvoor de aansluiting wordt gebruikt. Een kaart kon gewoon anoniem in de winkel gekocht worden.
Nederland
In Nederland gingen ook stemmen op om de anonieme simkaart te verbieden. Dat verbod kwam er uiteindelijk niet, waardoor het nog mogelijk blijft om een anonieme prepaid simkaart te kopen.
De Nederlandse provider Simyo was ook in België actief op de prepaidmarkt, maar staakte haar activiteiten. De mobiele aanbieder kon niet voldoen aan de registratieverplichtingen. Klanten van deze aanbieder moeten daarom overstappen naar een andere provider.