Simonlyvergelijken.net

De Belgische provider Proximus laat de makers van apps betalen voor de kosten van het dataverkeer van de apps. Het gaat om een proef, waarbij het idee is dat de gebruiker geen kosten voor dataverkeer meer betaalt.

Geen dataverkeer uit bundel meer

Vaak heeft een app een internetverbinding nodig om goed te kunnen werken. Dat kost dataverkeer, en dat verkeer gaat vaak van de databundel af. De klant van de telecomaanbieder moet daarvoor betalen.

Proximus doet nu een proef waarbij de kosten voor dataverbruik niet meer voor de rekening van de klant komen, maar voor de aanbieder van de app. Op die manier wordt dataverkeer gratis.

Meerdere partijen doen mee

Meerdere grote partijen doen mee aan de proef. De supermarktketen Delhaize, BNP Paribas Fortis en ING doen bijvoorbeeld mee aan de testgroep. Klanten kunnen de apps van deze bedrijven gebruiken zonder dat daarvoor dataverkeer wordt aangerekend. Het lijkt daarmee op een soort sponsoring.

De proef is te vergelijken met ‘datavrije muziek’, een vorm van ‘zero-rating’. Bij zero-rating gaat het gebruik van een bepaalde dienst niet van de databundel af.

Niet in Nederland

Waarschijnlijk wordt de proef niet overgenomen door Nederlandse providers. Onder de Nederlandse wetgeving rondom netneutraliteit is zero-rating namelijk in zijn geheel verboden. In de wet staat dat aanbieders van (mobiel) internet bepaalde internetdiensten niet mogen voortrekken door deze gratis aan te bieden, of andere diensten extra te belasten.

In Nederland is T-Mobile het daar niet mee eens. De provider is erover verwikkeld in een rechtszaak met de telecomwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM wil dat T-Mobile stopt met de dienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *