Simonlyvergelijken.net

België wil af van de anonieme simkaart vanwege de staatsveiligheid. Na de terroristische aanslagen in Brussel wil het land graag stoppen met de anonieme prepaidkaarten. Criminelen en terroristen zouden dankzij anonieme kaarten buiten het beeld van de inlichtingendiensten kunnen communiceren.

Anonieme simkaart

In Nederland en België is het mogelijk om volledig anoniem een prepaid kaart te kopen en te gebruiken. De eigenaar van de kaart hoeft geen persoonlijke gegevens in te sturen of zichzelf te identificeren.

De invoering van anonieme simkaarten was om mobiele communicatie zo laagdrempelig mogelijk te houden. De verplichting om persoonlijke gegevens te overleggen zou te belemmerend werken. Maar nu iedereen een smartphone of ander mobiel toestel heeft, zou die vlieger niet meer opgaan. Volgens de Belgische regering is de verplichting zich te identificeren voor de aankoop van een simkaart geen belemmering meer voor het gebruik van mobiele diensten.

Criminele activiteiten

Volgens tegenstanders van anonieme prepaidkaarten werkt het criminaliteit en terrorisme in de hand. Na de aanslagen in Brussel is het afschaffen van de anonimiteit bovenaan de agenda te komen staan. Criminelen en terroristen zouden dankzij de anonieme kaarten buiten de radar van de overheid en de inlichtingendiensten kunnen communiceren.

De Belgische telecomwaakhond BIPT is nu gestart met een zogenaamde ‘consultatie’. Dat houdt in dat de waakhond onderzoek doet naar de mogelijkheden om anonieme prepaid simkaarten af te schaffen. In de consultatie kunnen belanghebbenden bezwaar indienen tegen het voorstel.

Ook in andere landen afschaffen

In Duitsland en Frankrijk is het al jaren niet meer mogelijk om zomaar aan een simkaart te komen. Het is in deze landen verplicht zich te registreren. Ook in Europees verband wil men van de anonieme kaarten af. De politie in Nederland heeft al vaker aangedrongen op het afschaffen ervan, omdat ze in veel zaken belemmeringen opleveren bij het verzamelen van bewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *