Simonlyvergelijken.net

3G
3G is een aanduiding voor een dataverbinding. 3G betekent derde generatie van technologie, ja kan het vergelijken met versie 3. De techniek wordt toegepast in mobiele telefoons en tablets.

4G
4G is de opvolger van 3G en is een benaming voor dataverbindingen. In Nederland is sinds 2015 een goede 4G dekking.

APP
“APP” is de afkorting voor applicatie. Op alle smartphones kun je app’s installeren welke je kan downloaden uit een zogenoemde appstore. Dit zijn kleine programma’s met allerlei verschillende mogelijkheden.

Android
Dit is een besturingssysteem welke je terug vindt op smartphones, tablets en tegenwoordig ook tv-boxen. Je kan het vergelijken met Windows op een computer. Google is eigenaar van Android.

Belminuut
De aanduiding belminuut is erg gemakkelijk. Het is een minuut dat je verbinding hebt met een ander telefoonnummer.

Besturingssysteem
Op alle smartphones draait een besturingssysteem. De bekendste zijn Android van Google en iOS van Apple. Zonder een besturingssysteem zal een smartphone niet functioneren.

Bundel
Op het moment dat je een abonnement afsluit wordt er gesproken over een bundel. Dit is een combinatie van: belminuten, sms’jes en internet MB’s samengevoegd heet dit bundel.

Data
Met data worden de ontvangen en verzonden data bedoeld ook wel MB genoemd. Op het moment dat je gebruik maakt van mobiel internet verstuur en ontvang je data.

Dekking
Een mobiel netwerk zend een signaal uit naar alle mobiele telefoons met een simkaart van het betreffende netwerk. Op het moment dat je verbinding maakt met het netwerk heb je dekking.

Dual sim
Dit is de Engelse vertaling van ‘twee simkaarten“ sommige smartphones hebben een dual sim mogelijkheid. Dit betekend dat je er twee simkaarten tegelijk in kan gebruiken.

GSM
GSM staat voor Global System for Mobile Communication en wordt veel gebruikt in mobiele communicatie.

IOS
Dit is de naam voor het besturingssysteem van Apple. Je vind het terug op iPhones, iPads.

MB
Dit is de afkorting van Mega-Byte wat weer gelijk staat aan Data. Op het moment dat je gebruik maakt van mobiel internet verzend en ontvang je data, de hoeveelheid wordt als MB weergegeven.

MVNO
Er zijn 4 netwerken in Nederland maar wel 12 providers. Providers die gebruik maken van een ander netwerk noemen we een MVNO.

Nummerbehoud
Ook wel nummerportering genoemd. Het betekent niets meer dan dat je een mobiel telefoonnummer kan meenemen naar een andere provider. Op het moment dat je wisselt van provider kun je je huidige mobiele telefoonnummer behouden door het te porteren.

Sim Only
Dit is een abonnementsvorm waarbij je alleen een simkaart ontvangt.

Simkaart
Voorheen had je alleen een simkaart, dit is een chip van een netwerk. Aan een simkaart zit een mobiel nummer gekoppeld. Inmiddels zijn er drie soorten simkaarten met allemaal dezelfde functie. Alleen het formaat is anders.

Simlock
Dit is een soort blokkade die providers op smartphones zetten om hun klanten langer tot hun te binden.

SMS
De afkorting van Short Message Service. Dit is een tekstbericht van maximaal 140 karakters en kan worden verzonden met de mobiele telefoon. Tegenwoordig wordt het niet meer veel gebruikt omdat er meer gebruik gemaakt wordt van internet messaging door mobiele apps als WhatsApp.

VOIP
is de afkorting van Voice over IP wat we weer kunnen vertalen naar spraak over internet. Een voorbeeld Skype maakt gebruik van VOIP.