Simonlyvergelijken.net

Tien bedrijven en overheidsorganisaties gaan dit jaar beginnen met het testen van 5G in Groningen. De organisaties tekenen een convenant om als eerste landelijke gebied in Europa tests te doen met de nieuwe technologie. Het wordt de opvolger van het huidige 4G-netwerk.

5G in het noorden

De bedrijven die meedoen zijn onder anderen KPN, Vodafone, Huawei en Ericsson. Namens de overheid doen het ministerie van Economische Zaken en het Agentschap Telecom mee. Ook de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen tekenen. TNO en Economic Board Groningen doen ook mee aan de proef.

Dit jaar beginnen de tests met de nieuwe techniek op de Zernike Campus. Dat is aan de noordkant van de stad Groningen. Later vinden er ook tests plaats op het platteland. Boeren kunnen dan bijvoorbeeld ziektes in gewassen bijhouden via het nieuwe netwerk.

Minder vertraging

5G is vooral belangrijk om de vertraging te verkleinen. Op die manier moeten realtime-toepassingen mogelijk worden. Daarbij valt te denken aan het doorgeven van signalen aan zelfrijdende auto’s. Bij dat soort projecten is het cruciaal dat er snel op informatie gereageerd kan worden.

Dat begint al met de snelheid van 5G: die moet veel hoger liggen dan die van 4G. In de toekomst wordt daarmee videovergaderingen en virtual reality in hoge resoluties mogelijk.

2022

Het zal nog een flinke tijd duren voordat ook consumenten kunnen overstappen op 5G. De Europese providers denken dat normale gebruikers pas in 2022 massaal over kunnen op 5G.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *