Simonlyvergelijken.net

Mobiel betalen via de NFC-chip van de smartphone is gewoon veilig. Het is daarnaast ook gemakkelijk en snel. Met die reactie komt de Betaalvereniging Nederland. Daarmee reageert de belangenvereniging van banken en dienstverleners op een publicatie van de Consumentenbond.

Pinpas scannen
De Consumentenbond stelt in de publicatie dat het in de praktijk voor oplichters mogelijk is om geld af te troggelen door de pinpas te scannen. De NFC-chip kan op afstand uitgelezen worden met een mobiele pinpaslezers. De digitale zakkenrollers kunnen met weer andere apparatuur ook de pincode achterhalen.

Dat is een groot probleem, omdat zakkenrollers op die manier grote bedragen kunnen pinnen met andermans gegevens. Volgens de banken is het probleem niet zo groot: deze vorm van pinpasfraude is nog niet in Nederland voorgekomen.

Veilig
Volgens de banken schermen pashouders hun pincodes meestal goed af en bergen ze de betaalpassen veilig op. Daardoor is de kans op een contactloze betaling buitengewoon klein. Mocht het desondanks voorkomen, dan betaalt de bank de schade van deze fraude.

Hoge pakkans
Daarnaast stelt de Betaalvereniging Nederland dat deze vorm van fraude niet loont. De pakkans zou erg hoog zijn. Alle apparatuur die wordt verbonden met de aanbieders van contactloze pinterminals, wordt geregistreerd.

Het duurt minimaal één werkdag voordat het bedrag wordt overgemaakt naar de opdrachtgever van de betaling. Op die manier kunnen banken verdachte transacties in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *