Steeds meer mensen worden ermee geconfronteerd: exorbitant hoge telefoonrekeningen omdat je per ongeluk over je bundellimiet heen bent gegaan. Ook al krijg je een sms’je dat je de limiet van je bundel hebt bereikt, het is niet voor iedereen even duidelijk welke toepassingen er gebruik maken van bijvoorbeeld je internetverbinding en je hebt ook niet altijd zin om in de gaten te houden hoe veel je nog kunt bellen. En zo krijg je voor je het weet een rekening van enkele extra euro’s te verwerken. Is het nog wel van deze tijd om consumenten op een dergelijke manier te benadelen? De klant is toch koning? En zit die koning te wachten op een onverwacht hoge rekening?
Extra hoge tarieven buiten de bundel
Eén van de vreemdste praktijken in de telecomsector is het rekenen van belachelijk hoge tarieven wanneer klanten buiten hun bundel internetten, SMS’en of bellen. Mensen zijn tegenwoordig zo afhankelijk van hun mobiele telefoon dat het verschil tussen de buiten-bundeltarieven en ordinaire oplichting wel heel erg klein wordt. Welke consument zit er nou op te wachten dat z’n mobiele provider zijn zakken leeg graait wanneer hij iets te lang online is geweest of wat meer heeft getelefoneerd naar z’n familie? Net als destijds bij de vaste verbinding thuis, is het allang niet meer nodig om dergelijke beperkingen aan klanten op te leggen. Het netwerk ligt er al en wanneer mensen het mobiele netwerk gebruiken waar het voor is bedoeld, hoeven er helemaal geen limieten gehanteerd te worden. En ja, misbruik moet voorkomen worden, maar daar biedt de Telecomwet genoeg mogelijkheden voor. Waarom doen mobiele providers dan nog altijd stoïcijns of hun neus bloedt?
Klanten benadelen
Het antwoord is natuurlijk: omdat ze er fors extra geld aan kunnen verdienen. Waarom zou je anders je eigen klanten zo straffen als ze teveel data of belminuten gebruiken? Bandbreedte is geen schaars goed. Providers proberen gewoon het verlies van inkomsten uit diensten als sms en bellen te compenseren met dit soort vreemde praktijken. Want laten we wel wezen, eerlijk is het niet. Het staat weliswaar in de kleine lettertjes in het contract dat je afsluit met je provider en je krijgt een waarschuwings-sms’je als je over de limieten heen gaat, maar weten we bijvoorbeeld wel altijd wanneer we gebruik maken van onze internetverbinding? Het spelletje dat je iedere dag op je telefoon speelt zou wel eens zonder dat je het in de gaten hebt allerlei data met online servers kunnen uitwisselen. Misschien zou je dit moeten weten en misschien ben je naïef wanneer je dit niet doorhebt, maar moet de verantwoordelijkheid hiervoor niet bij de provider komen te liggen? En hoe zit het met het bellen buiten de bundel? Waarom zou je van je klanten verwachten dat ze voortdurend op de klok kijken om bij te houden of ze nog tijd hebben, terwijl niemand er op achteruit gaat als ze buiten hun bundel telefoneren? Waarom zou je je klanten straffen als ze feitelijk afnemen wat jij ze aanbiedt? Als de provider de belangen van de klant voorop stelt in plaats van zijn eigen portemonnee, dan ligt het voor de hand dat de provider de klant beschermt tegen dit soort onverwachte financiële stroppen. Het zou zelfs in zijn eigen belang zijn, want zeg nou zelf; zou jij nog terugkeren in het restaurant dat je na de maaltijd een rekening van honderden euro’s presenteert omdat je de kleine lettertjes op het menu niet hebt gelezen, waar in staat dat je voor het tweede glas wijn ineens 4 maal zoveel betaalt? Ik niet. Zou je de bakker nog vertrouwen die het driedubbele rekent voor die 2 extra broodjes die je koopt, naast die zak van 10 broodjes? Ik niet.
Alternatieven
Dit is een van de redenen dat er sinds kort providers als Robin Mobile op de markt zijn, met een propositie waarmee je onbeperkt mobiel kunt bellen, sms’en en internetten. Een voorbeeld dat al snel navolging vond door andere providers, zij het in sterk afgezwakte vorm. Zijn dit goede alternatieven voor de abonnementen met de hoge buitenbundel tarieven voor data? Het antwoord is: soms wel, soms niet. De bedenker van het concept, Robin Mobile, is nog altijd de enige provider waarbij onbeperkt ook echt onbeperkt is. Bij de andere providers ben je weliswaar verlost van de hoge tarieven wanneer je buiten je bundel internet, maar zijn er nog wel limieten van kracht. Wanneer je over die limiet heengaat wordt je snelheid teruggeschroefd en dat is bij de meeste providers zo drastisch dat je effectief niet veel meer met je verbinding kunt doen.
Oneerlijk en uniek
Het rekenen van hoge tarieven buiten de bundel blijft hoe dan ook een oneerlijk systeem dat je in geen enkele sector tegenkomt, behalve bij mobiele providers. Waar is de transparantie en vrijheid waar je als klant anno 2014 recht op hebt? Tot 2010 was het mogelijk om bij alle mobiele providers onbeperkt internet te krijgen. Waarom hebben ze dit teruggedraaid? Het antwoord daarop is vrij eenvoudig; het dichten van het lek in hun business model, omdat de inkomsten van belminuten en SMS drastisch teruglopen. Het zal niet lang meer duren voor consumenten dit niet meer pikken en dat zal een drastische verandering van het telecomlandschap tot gevolg gaan hebben.