Simonlyvergelijken.net

De lidstaten van de Europese Unie in de EU-raad zijn akkoord met een voorstel over de tariefplafonds voor roaming. In het akkoord worden de tarieven voor mobiel gebruik binnen de EU vastgesteld. Eerder bereiken de lidstaten onderling al een akkoord.

Tarieven voor roaming staan vast

De tarieven voor het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland binnen de Europese Unie zijn vastgesteld. Een belminuut gaat bijvoorbeeld 3,53 eurocent per minuut kosten. De kosten voor een sms in het buitenland binnen de Europese Unie zijn vastgesteld op 1 eurocent.

Voor het gebruik van mobiel internet is een zogenaamd ‘glijpad’ afgesproken. Dat houdt in dat de prijs hoog begint, maar stapsgewijs gaat dalen. De prijs begint op 1 eurocent per MB, maar gaat daarna dalen naar 0,50 cent per MB. Dat duurt overigens nog wel even; het laagste bedrag gaat pas in 2021 in.

Hogere kosten

Voor mobiel internet gelden straks eerst hogere kosten. Nu liggen de kosten op 0,85 eurocent per MB en dat wordt 1 eurocent per MB. De Europese landen hebben het voorstel aangenomen op de telecomraad in Brussel.

Operators mogen elkaar bij uitzondering een toeslag berekenen, als ze de kosten van dataroaming anders niet kunnen terugverdienen. De gestelde tarieven gaan op 15 juni 2017 in. Na twee jaar worden de tarieven nog eens besproken.

Vertrekpunt

Het voorstel is het vertrekpunt voor de onderhandelingen met het Europees Parlement. De vaste commissie binnen het Parlement wil een tarief van 3 eurocent per minuut en 0,4 cent per MB. Dat komt neer op 4 euro per gigabyte. De vaste commissie wil dat die tarieven al in medio 2017 ingaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *