Simonlyvergelijken.net

De telecomsector heeft afspraken gemaakt over ingebouwde simkaarten. Die afspraken werden gemaakt tussen fabrikanten van bijvoorbeeld smartwatches, onder leiding van de GSM Association. Halverwege dit jaar kunnen kleine apparaten nu ook van een simkaart voorzien worden.

Embedded sims
Fabrikanten willen al langer ingebouwde simkaarten in hun apparaten bouwen. Deze zogenaamde ‘embedded sims’ zijn vooral een uitkomst voor kleine apparaten, waar geen ruimte is voor een verwisselbare simkaart.

Programmeerbaar
Fabrikanten programmeren ingebouwde simkaarten op afstand. Na het programmeren geeft de kaart toegang tot het netwerk van een bepaalde aanbieder. Dat houdt niet in dat overstappen onmogelijk wordt. Integendeel: wie wil overstappen naar een andere aanbieder, hoeft de kaart alleen opnieuw te laten programmeren.

De normale simkaart verdwijnt overigens niet. De komende tijd zullen smartphones nog gewoon een slot voor simkaarten hebben. De kleine embedded sims komen in bijvoorbeeld wearables, tablets en machines.

Apple SIM
Apple gaf in 2014 al het eerste zetje voor een industriestandaard. Er zat al een ingebouwde simkaart in de iPad Air 2. Die konden al op afstand geprogrammeerd worden voor de netwerken waar Apple een overeenkomst mee had.

Nu is er een soortgelijke industriestandaard voor ingebouwde simkaarten. Op het evenement Mobile World Congress werden de eerste apparaten met embedded sims al getoond.

Gear S2
Dit voorjaar brengt Samsung haar Gear S2-smartwatch uit. Daar zit de nieuwe kaart al in. Dankzij de sim in de Gear S2 kan het horloge zonder tussenkomst van een smartphone zelf verbinding maken met mobiele netwerken. Op die manier kan het apparaat direct gegevens downloaden en versturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *